Barnhuvudvärk 

"Ont i huvudet" är en mycket vanlig åkomma hos barn. Runt hälften av tillfrågade skolbarn säger sig ha haft huvudvärk under det senaste halvåret.

Hälften av alla barn med migrän kommer att ha kvar sin migrän även i vuxen ålder.

 

Det är vanligt att barn har huvudvärk, men om barnet har andra neurologiska symtom än huvudvärk, bör det undersökas av läkare för att utesluta till exempel hjärntumör (ovanligt). Slag mot huvudet eller infektioner, exempelvis influensa eller hjärnhinneinflammation, kan också vara anledningar till huvudvärk.

Kan man utesluta dessa anledningar, så rör det sig oftast om spänningshuvudvärk, om smärtan är molande, tryckande och nästan dagligen återkommande i långa perioder. Orsakerna kan ligga på det inre planet, som mobbning, höga krav på prestationer eller problem i familjen.

 

Påverkan av miljö, ljud och ljus

Även den yttre miljön kan vara en bidragande orsak, som exempelvis stökig skolmiljö, bullriga lokaler eller en dålig ventilation. Problemen kan också sitta i kroppen. Dålig syn, hörsel, bettproblem eller spänningar i nackmuskulaturen, på grund av dålig hållning, kan framkalla värken.

Kommer smärtan anfallsvis, är pulserande, intensiv och oftast åtföljd av illamående, rör det sig antagligen om migrän. Då barnet rör sig ökar smärtan. Ljus och ljud upplevs starkare och blir plågsamma. Barnet får svårt att koncentrera sig. Anfallen varar vanligtvis från en halvtimme upp till åtta timmar.

Många barn kan ha växelvis migrän och spänningshuvudvärk. Finns det dessutom släktingar som lider av migrän ökar sannolikheten högst väsentligt att det rör sig om migrän.

En del barn kan, innan själva huvudvärken bryter ut, få så kallat aurasymtom. Det innebär att de kan få förvrängningar både i syn, hörsel eller känsel. Blixtar, flimmer eller synfältsbortfall är exempel på sådana synstörningar.

 

Domningar och stickningar, oftast i armen eller handen i ena halvan av kroppen, är typiska symtom från känselsinnet. En ovanlig form hos barn är att barnet kan uppleva att vissa kroppsdelar förstoras eller förminskas.

Hos riktigt små barn kan ett slags migränsymtom visa sig som upprepade cykliska kräkningar utan att barnet är magsjukt. Det är vanligare hos barn än hos vuxna att drabbas av illamående i samband med migrän.

 


Vid bukmigrän (vanligast i åldern 5-9 år, men förekommer även hos vuxna) sitter smärtan runt naveln eller mera diffust i magregionen. Barnet blir illamående, blekt och ofta ljus- och ljudkänsligt. Smärtan från huvudet uteblir. Anfallen kan vara från en timme till flera dygn. Dessa barn blir ofta åksjuka.

Hälften av barnen med barnmigrän kommer att i vuxen ålder ha kvar sin migrän. Bäst prognos har pojkar att bli av med migränen.

Försök att tillsammans med barnet föra en dagbok för att hitta de utlösande faktorerna, som är orsaken till att barnets huvudvärk startar. Kontakta också gärna skolhälsovården för att diskutera problemet.

Ovanliga huvudvärkstyper som kräver läkarbesök! Läs mer om olika huvudvärkstyper »

Läs mer i Expressen om  Skolbarnens nya plåga: huvudvärk 

1177 Vårdguiden»

 

September 2014
V Mån Tis Ons Tor Fre Lör Sön
36
1
2
3
4
5
6
37
8
9
11
12
13
14
38
15
16
17
18
19
20
21
39
22
24
25
26
28
40
29
30

Sök här

Telefontider på kansliet:
Måndag - fredag 9.00-12.00
eller skicka ett mejl till
kansliet@migrania.se


Medlemsförmåner »
Gåva till migränforskningen »
Gå med i vår Facebookgrupp på www.facebook.com

Arkivet »

  

Medlemstidning
Som medlem får du tidningen 
HuvudJournalen

hem i brevlådan fyra gånger per år.

Bli medlem nu!  Migränföreningen 
i Stockholms län

  


Senast uppdaterad: 2013-11-19

© Migränföreningen i Stockholms län
Liljeholmsvägen 30, plan 4
117 61 Stockholm
Telefon: 08-663 61 05
e-post: kansliet@migrania.se
e-post: admin@migrania.se
Drift & Produktion: Wikinggruppen