Behandling av 
ett akut migränanfall

Ett akut migränanfall vaknar man oftast med, även om det kan starta när som helst under dygnet. Agera då så fort som möjligt om du tänker ta medicin!  Det gäller att "kupera" anfallet. Om anfallet redan är i full gång hjälper inte tabletter. Prova då istället triptaner i injektion, stolpiller eller sprayform.

 

I ett mycket tidigt skede kan det ibland gå att ”kupera” anfallet med hjälp av mycket koncentrerade avspänningsövningar.

Hör du till de lyckligt lottade, som kan lägga dig och sova och sedan efter några timmar eller en natt vakna utan migränsymtom, så välj det om du har tid!

Det finns också några få som med hjälp av ordentlig motion kan få stopp på migränen. Det krävs mycket vilja att försöka, eftersom fysisk aktivitet ökar smärtan.

Kanske bestämmer du dig för att bara härda ut i ett tyst mörkt rum de antal timmar det tar, innan anfallet går över.

Bestämmer du dig för att medicinera så prova att ta exempelvis en Alvedon (paracetamol)) och en Naproxen (NSAID). Smärtstillande och inflammationshämmande medel kan komplettera varandra. Denna kombination finns i naturmedlet Fortodol S (nytt garanterat rent preparat) som innehåller gurkmeja och dl-fenylalanin. Det kan användas vid behov eller förebyggande. Helaflex är ett annat antiinflammatoriskt naturpreparat som också kan prövas.

 

Vid svårt illamående kan du också ta en Primperan (helst som stolpiller). Undvik att ta preparat med kodein och koffein för ofta. De ger återfallshuvudvärk.
 

Biverkan: lever- och njurpåverkan vid för hög konsumtion av paracetamol samt magpåverkan och en blodförtunnande effekt vid för högt intag av inflammationshämmande preparat som ASA och NSAID.

Av barbiturater (äldre typ av lugnande medel) och opiumpreparat (medicin som innehåller morfin eller kodein, till exempel Citodon och Treo Comp) kan migränen omvandlas till en mer kronisk form.


Om du redan börjat ta triptaner eller ergotaminer: 

Ta din triptan- eller ergotaminmedicin (helst som injektion, stolpiller eller nässpray).  Imigraninjektion och Zomigs nässpray är snabbast. Exempel på triptanmediciner är: Almogran, Imigran, Sumatriptan, Oritriptan, Maxalt, Naramig, Relpax och Zomig. Exempel på ergotaminmedicin är Anervan.
 

Får du ingen effekt alls av din triptantablett är det ingen idé att ta ytterligare en tablett. Försök istället med en tablett Naproxen. 

Om triptantabletten däremot hjälper, men smärtan inte helt försvinner eller om migränsymtomen kommer tillbaka, kan du ta en tablett till. Tiden som bör ha gått mellan de båda tablettintagen varierar beroende på vilken sorts triptan du tagit. Kontrollera med din läkare, fråga på apoteket eller titta i Fass eller på hemsidan: www.fass.se

Biverkningar: hjärt/kärlpåverkan genom kärlsammandragning och tillvänjning av preparatet. Vid överkonsumtion (15 dagar/månad) av triptaner och ergotaminer kan en form av långdragen migrän utvecklas.

Behandlingen måste ske i samråd med läkare.

 

Förebyggande behandling  Se även avsnittet om förebyggande mediciner.

Eftersom muskelkramper i huvud- och nackregionen kan utlösa migrän finns det läkare som, vid svåra fall, kan ge nervgiftet Botox i mycket svag koncentration som injektioner. Fråga din neurolog.

För att ett migränanfall ska utlösas behövs ofta flera utlösande faktorer, som för lite sömn och/eller hunger plus alkohol. Det är därför du ena dagen tål ett glas vin, men inte vid ett annat tillfälle, då du kanske är stressad. Det kanske räcker med att få tillräckligt med sömn, så kanske du kan minska antalet anfall. 

Prova med att äta regelbundet, helst inte med längre uppehåll än 3 - 4 timmar mellan måltiderna. För att hålla blodsockret på en jämn nivå försök också äta kolhydrater som långsamt tas upp i blodet, som grovkornigt bröd. Ät alltså mat med lågt GI (glykemiskt index). 

Stress, även positiv, är den absolut största anledningen till migrän. Jobba hårt på att försöka hitta vad som just stressar dig och se om du inte kan minska på dessa stressmoment. Det bästa är att föra en dagbok. Försök då att hitta ett mönster och tänk på att leta efter orsaker som ligger inom det närmaste dygnet före anfallets början.

Hitta dina egna ”triggers” och undvik dem. Lev så balanserat som möjligt utan för många förändringar.  Du kan ta hjälp av en huvudvärksdagbok (se nedan) för hitta vad som utlöser anfallen. Man kan behöva gå tillbaka ett dygn innan huvudvärken startade för att finna orsaken.

 

Det finns två apparater som sägs kunna ”kupera” ett anfall genom att skicka en magnetisk eller elektrisk impuls genom bakhuvudet. Behandlingen måste ske då man märker de allra första tecknen på att migränen är på gång.
 
Om dessa apparater går att köpa i Sverige är osäkert. De kallas för: TMS - en apparat som skickar snabba elektriska signaler, som bildar ett magnetfält och
tDCS - en apparat som skickar elektriska stötar. Verkar även på lång sikt.

 

Cefaly® Neurostimulering

Cefaly® är en medicinsk utrustning specifikt framtagen för att behandla och förebygga huvudvärk och stresstillstånd med elektrostimulering. Cefaly® har tre olika 20-minuterspass: akut, förebyggande och avstressande. Behandlingen har inga bieffekter.

Läs mer »

 

Huvudvärksdagböcker:
Huvudvärksdagbok, månad ladda ner/skriv ut huvudvärksdagbok, månad
Huvudvärksdagbok, år ladda ner/skriv ut huvudvärksadagbok, år
Kostdagbok
ladda ner/skriv ut kostdagbok

Läkartidningen pdf-format

 

 

 

September 2014
V Mån Tis Ons Tor Fre Lör Sön
36
1
2
3
4
5
6
37
8
9
11
12
13
14
38
15
16
17
18
19
20
21
39
22
24
25
26
28
40
29
30

Sök här

Telefontider på kansliet:
Måndag - fredag 9.00-12.00
eller skicka ett mejl till
kansliet@migrania.se


Medlemsförmåner »
Gåva till migränforskningen »
Gå med i vår Facebookgrupp på www.facebook.com

Arkivet »

  

Medlemstidning
Som medlem får du tidningen 
HuvudJournalen

hem i brevlådan fyra gånger per år.

Bli medlem nu!  Migränföreningen 
i Stockholms län

  


Senast uppdaterad: 2013-11-21

© Migränföreningen i Stockholms län
Liljeholmsvägen 30, plan 4
117 61 Stockholm
Telefon: 08-663 61 05
e-post: kansliet@migrania.se
e-post: admin@migrania.se
Drift & Produktion: Wikinggruppen