Andas rätt i Andalusien

Att andas rätt är förutsättningen för att må bra och sova bra. Det fick vi lära oss på en rehabiliteringsresa, 3-18 oktober 2017, till den lilla staden Almuñécar i Andalusien, på Spaniens varmaste och soligaste kust, Costa Tropical.

Vi – det var ett tiotal medlemmar i Huvudvärksföreningen Stockholm. Två veckor i oktober reste vi till Spanien tillsammans med Reumatikerföreningen i Nacka-Värmdö. Vädret var precis som utlovat – varmt och soligt men inte outhärdligt varmt som många av oss huvudvärkspatienter inte klarar av. Vattnet i havet var underbart och varmt efter en het och solig sommar. Även vi badkrukor kunde inte få nog!

Men det var inte bara en nöjesresa. På rehabiliteringsprogrammet stod huvudvärksskola, qigong och meditation samt individuella behandlingar såväl före resan som under vistelsen i Almuñécar. 

Huvudvärksskolan leddes av Marie Lundberg, ordförande i Huvudvärksföreningen Stockholm. Träffarna bestod av olika informativa teman (till exempel huvudvärkstyper, triggerpunkter, läkemedel och andra behandlingar) samt diskussioner. Dessa ledde till att vi lärde känna varandra och fick en härlig gemenskap som var till nytta under vistelsen – vi kunde umgås, stötta och hjälpa varandra.

Varje morgon klockan åtta – före frukost – var det qigong på hotellterrassen, på tionde våningen. De som orkade tog trapporna (men det fanns förstås hiss). Utsikten från terrassen, där vi kunde se solen gå upp över det vackra landskapet, var fantastisk. Fysioterapeuten Elias Palma ledde qigongen och visade oss tillrätta med rörelserna.

På kvällen – före middagen – var det dags för meditation uppe på terrassen. Elias ledde även den övningen som kompletterades vissa kvällar med föreläsningar om andning, sömn etc. Speciellt betonade han vikten av andning och lärde oss några användbara andningsövningar.

Innan vi åkte till Spanien gjorde akupunktören José Palma en helhetsbedömning av vår hälsa och status och gav oss två magnet- och akupunkturbehandlingar.

Under vistelsen i Spanien fick alla två massagebehandlingar av Elias. Det var verkligen kraftfull, skön och välbehövlig massage!

Vi var alla inkvarterade med helpension på Hotell Helios. Det var buffé med stor variation vid både frukost, lunch och middag så alla kunde bli nöjda. Det erbjöds glutenfritt, laktosfritt och mycket vegetariskt. De som önskade sockerfritt hade det svårare. Varje måltid dukades det upp sagolika efterrätter och tårtor – men knappast sockerfria! Antingen unnade man sig godsakerna eller också visade man karaktär!

Det fanns också möjlighet till sköna promenader och intressanta besök i den lilla staden Almuñécar som har en mycket gammal stadskärna. Det var fenicierna som först bosatte sig här cirka 1500 år f. Kr.

En gemensam utflykt till slottet i Alhambra lockade många. Den svensktalande guiden Nicolas var otroligt kunnig i både historia, arkitektur och botanik. Ett minne för livet!

En lokal utflykt tog oss till Kitty Harris kulturträdgård uppe i bergen. En oas med intressanta skulpturer, vackra träd och buskar samt ett vänligt bemötande av Kitty själv, svensk konstnär och författare.

Vår resa har godkänts av Stockholms läns landsting och deltagarna har därför fått ett cirka 30-procentigt bidrag.

 

 

Text: Kerstin Svedberg
Bild: Christina Hägglund, Kerstin Svedberg & Ewa Bäckström