Är det en hjärntumör?

Hej,

Jag är säker på att jag har en hjärntumör. Jag är hypokondriker och alltså väldigt orolig av mig, men ändå kan jag inte släppa denna tärande oro. Jag vill få ett svar av någon som KAN detta. Jag har aldrig fått ’på papper” att jag har migrän, men jag fick mitt första migränanfall som 8-åring (är idag fyllda 19) och sen dess har jag fått cirka 1-2 migränanfall per år då jag oftast vaknar med värken, får synrubbningar och spyr, för att det sedan, cirka 6 timmar senare, ska ha lindrats drastiskt. Visst är detta migrän?

Men nu till min oro: Jag har ont i huvudet ca 3-4 dagar i veckan, då det nästan alltid börjar på eftermiddagen och sitter i fram till dess att jag sover bort värken under natten. (Har fört en huvudvärksdagbok ett tag, och oftast är det nog huvudvärk 2 gånger i veckan i snitt, men ibland mer…) Utöver det så (jag kanske känner efter extra mycket också pga. oron, men ändå) känner jag av lite, lite molande värk här och där till och från under de flesta dagar. Det kan handla om en halvtimmes värk som försvinner snabbt. Oftast sitter värken tryckande över pannan och tinningarna, men den kan även komma in bakom ögonen på mig, men vid tinningarna är vanligast.

Värktabletter hjälper oftast inte. (Det enda som oftast hjälper är nog sömn/massera ögonbrynen ibland, och även ibland fysisk motion.) Jag har kontrollerat synen nyss, och ögonbotten då jag är diabetiker (såg bra ut), och skaffat en bettskena då jag gnisslar tänder under natten som jag nu använt någon månad. Kanske har det hjälp lite. Värken har inte direkt blivit mer intensiv de senaste tre åren, men den kanske kommer oftare. Tigerbalsam på axlar och nacke hjälper ibland, (är oerhört spänd där omrking, sitter mycket vid dator) Skoldoktorn testade mina nerver (blunda och stå på ett ben, peta på näsan osv), och hon var ej orolig. Sa bara att min nacke var spänd. Är dock rädd att hon inte kollade så noga…

Jag var nyligen till min diabetesläkare också, (tog ej upp huvudvärken med henne eftersom jag då nyss pratat med min skolläkare och skolsköterska, men vill nämna detta ändå om det har någon betydelse) och då tog jag dessa blodprover/urinprov, och alla var normala: P-albumin, P-ca, P-Calcium korrigerat, P-CO2 tot, P-Kreatinin, P-fosfat, P-kalium, P-klorid, P-natrium, P-Lipidstatus. Dessa kanske inte kan visa om man har cancer i kroppen, men som sagt var de normala. Även bra blodtryck. Så sammanfattningsvis: Kan man ha en tumör om enda tecknet är huvudvärk? 🙁 Vill så himla gärna göra en magnetröntgen så jag får lugna mig.

Utöver huvudvärken har jag nog inga mer symptom på hjärntumör, utom att jag fick overklighetskänslor och smått panikångest när jag var femton år, (är som sagt 19 nu) och det händer mycket sällan numera. Jag är ganska trött av mig. Sover 6 timmar/natt när jag går i skolan. Om du som neurolog läst detta, KAN det va en hjärntumör, kan endast huvudvärk vara enda tecknet? Denna oro tär på mig och jag går ständigt och oroar mig för cancer. Borde egentligen prata med någon om detta, men oron skulle lindras om jag fick ännu ett lugnande och ärligt svar av dig som är utbildad. Skulle uppskatta det så oerhört mycket. Är så rädd.

(publ. 2013-08-11)
Av: Rädd

Svar:

Hej du som är rädd,

Det framgår inte hur länge du haft den huvudvärk som inte du själv känner igen som migrän, men fleråriga besvär med återkommande huvudvärk är vanligtvis inte tecken på hjärntumör. Eftersom du är så pass orolig bör du ändå beställa tid hos husläkaren för undersökning.

Läkaren kan kanske på basis av din sjukhistoria och neurologisk undersökning bedöma om det rör sig om återkommande spänningshuvudvärk och vid behov beställa datortomografi eller magnetkameraundersökning.

Med tanke på din stora oro kan det vara lugnande att ha gjort en datortomografi även om läkaren bedömer att det inte skulle vara nödvändigt – så stå på dig och begär remiss för detta.

Av: neurolog Elisabet Waldenlind

Är det en hjärntumör?

Hej,

Jag är säker på att jag har en hjärntumör. Jag är hypokondriker och alltså väldigt orolig av mig, men ändå kan jag inte släppa denna tärande oro. Jag vill få ett svar av någon som KAN detta. Jag har aldrig fått ’på papper” att jag har migrän, men jag fick mitt första migränanfall som 8-åring (är idag fyllda 19) och sen dess har jag fått cirka 1-2 migränanfall per år då jag oftast vaknar med värken, får synrubbningar och spyr, för att det sedan, cirka 6 timmar senare, ska ha lindrats drastiskt. Visst är detta migrän?

Men nu till min oro: Jag har ont i huvudet ca 3-4 dagar i veckan, då det nästan alltid börjar på eftermiddagen och sitter i fram till dess att jag sover bort värken under natten. (Har fört en huvudvärksdagbok ett tag, och oftast är det nog huvudvärk 2 gånger i veckan i snitt, men ibland mer…) Utöver det så (jag kanske känner efter extra mycket också pga. oron, men ändå) känner jag av lite, lite molande värk här och där till och från under de flesta dagar. Det kan handla om en halvtimmes värk som försvinner snabbt. Oftast sitter värken tryckande över pannan och tinningarna, men den kan även komma in bakom ögonen på mig, men vid tinningarna är vanligast.

Värktabletter hjälper oftast inte. (Det enda som oftast hjälper är nog sömn/massera ögonbrynen ibland, och även ibland fysisk motion.) Jag har kontrollerat synen nyss, och ögonbotten då jag är diabetiker (såg bra ut), och skaffat en bettskena då jag gnisslar tänder under natten som jag nu använt någon månad. Kanske har det hjälp lite. Värken har inte direkt blivit mer intensiv de senaste tre åren, men den kanske kommer oftare. Tigerbalsam på axlar och nacke hjälper ibland, (är oerhört spänd där omrking, sitter mycket vid dator) Skoldoktorn testade mina nerver (blunda och stå på ett ben, peta på näsan osv), och hon var ej orolig. Sa bara att min nacke var spänd. Är dock rädd att hon inte kollade så noga…

Jag var nyligen till min diabetesläkare också, (tog ej upp huvudvärken med henne eftersom jag då nyss pratat med min skolläkare och skolsköterska, men vill nämna detta ändå om det har någon betydelse) och då tog jag dessa blodprover/urinprov, och alla var normala: P-albumin, P-ca, P-Calcium korrigerat, P-CO2 tot, P-Kreatinin, P-fosfat, P-kalium, P-klorid, P-natrium, P-Lipidstatus. Dessa kanske inte kan visa om man har cancer i kroppen, men som sagt var de normala. Även bra blodtryck. Så sammanfattningsvis: Kan man ha en tumör om enda tecknet är huvudvärk? 🙁 Vill så himla gärna göra en magnetröntgen så jag får lugna mig.

Utöver huvudvärken har jag nog inga mer symptom på hjärntumör, utom att jag fick overklighetskänslor och smått panikångest när jag var femton år, (är som sagt 19 nu) och det händer mycket sällan numera. Jag är ganska trött av mig. Sover 6 timmar/natt när jag går i skolan. Om du som neurolog läst detta, KAN det va en hjärntumör, kan endast huvudvärk vara enda tecknet? Denna oro tär på mig och jag går ständigt och oroar mig för cancer. Borde egentligen prata med någon om detta, men oron skulle lindras om jag fick ännu ett lugnande och ärligt svar av dig som är utbildad. Skulle uppskatta det så oerhört mycket. Är så rädd.

(publ. 2013-08-11)
Av: Rädd

Svar:

Hej du som är rädd,

Det framgår inte hur länge du haft den huvudvärk som inte du själv känner igen som migrän, men fleråriga besvär med återkommande huvudvärk är vanligtvis inte tecken på hjärntumör. Eftersom du är så pass orolig bör du ändå beställa tid hos husläkaren för undersökning.

Läkaren kan kanske på basis av din sjukhistoria och neurologisk undersökning bedöma om det rör sig om återkommande spänningshuvudvärk och vid behov beställa datortomografi eller magnetkameraundersökning.

Med tanke på din stora oro kan det vara lugnande att ha gjort en datortomografi även om läkaren bedömer att det inte skulle vara nödvändigt – så stå på dig och begär remiss för detta.

Av: neurolog Elisabet Waldenlind

backtotop