Är Ergenyl Retard ett alternativ för mig?

Hej!

Jag är 33 år, och har haft migrän i 17 år. Dom senaste fyra åren har den varit riktigt svår med flera anfall i veckan. Jag är sjukskriven, men ska börja jobba 50% snart. Jag har provat massor av förebyggande medicin utan resultat.

Nu vill min neurolog att jag ska prova Ergenyl Retard. Jag har läst biverkningarna och vågar inte börja med den. Vad tycker ni om den? Jag tar Maxalt när migränen kommer och den hjälper bra. Men jag tar den cirka 3 ggr/vecka och provade för ett år sen att göra uppehåll med medicin i tre veckor. Det går inte! Huvudet känns som det ska sprängas, jag får feber, svimmar, kräks osv.

Jag är ensamstående med två barn, så det blev ohållbart att jag var okontaktbar och sov på toaletten. Kan man få hjälp med avvänjningen? Jag har migrän med fruktansvärd värk på en sida och illamående. Jag kräks inte. Tror ni Botox är värt att prova för mig? Jag behöver hjälp nu! Jag är allltid trött och orkar inte med allt som ska göras i vardagen.

(publ. 2013-11-06)
Av: TH

Svar:

Bästa TH,

Har Du så många attacker av migrän som 3 ggr per vecka har du sannolikt så kallad ’Kronisk Migrän’. Det är en väldigt svår och handikappande migränsjukdom. Av de läkemedel man har att tillgå är egentligen bara topiramat (Topimax) och botulinumtoxin( Botox) godkända av läkemedelsverket för behandling av just kronisk migrän. Har du dessutom prövat många läkemedel tidigare är egentligen sannolikheten ganska liten att du skulle få så stor effekt av ytterligare en tablettyp.

Jag skulle nog rekommendera att prova botulinumtoxin (Botox) på dig då det just erbjuder en helt ny princip i behandlingen. Grovt räknat har man cirka 50% möjlighet att få effekt av behandling med botulinumtoxin.

Sedan finns det ytterligare ett alternativ som börjar bli tillgängligt i Sverige för dem med svårbehandlad kronisk migrän och det är ONS, sk. occipital nervstimulering, även kallad perifer nervstimulerig (PNS).

Av: läkare Mats Karlsson

Är Ergenyl Retard ett alternativ för mig?

Hej!

Jag är 33 år, och har haft migrän i 17 år. Dom senaste fyra åren har den varit riktigt svår med flera anfall i veckan. Jag är sjukskriven, men ska börja jobba 50% snart. Jag har provat massor av förebyggande medicin utan resultat.

Nu vill min neurolog att jag ska prova Ergenyl Retard. Jag har läst biverkningarna och vågar inte börja med den. Vad tycker ni om den? Jag tar Maxalt när migränen kommer och den hjälper bra. Men jag tar den cirka 3 ggr/vecka och provade för ett år sen att göra uppehåll med medicin i tre veckor. Det går inte! Huvudet känns som det ska sprängas, jag får feber, svimmar, kräks osv.

Jag är ensamstående med två barn, så det blev ohållbart att jag var okontaktbar och sov på toaletten. Kan man få hjälp med avvänjningen? Jag har migrän med fruktansvärd värk på en sida och illamående. Jag kräks inte. Tror ni Botox är värt att prova för mig? Jag behöver hjälp nu! Jag är allltid trött och orkar inte med allt som ska göras i vardagen.

(publ. 2013-11-06)
Av: TH

Svar:

Bästa TH,

Har Du så många attacker av migrän som 3 ggr per vecka har du sannolikt så kallad ’Kronisk Migrän’. Det är en väldigt svår och handikappande migränsjukdom. Av de läkemedel man har att tillgå är egentligen bara topiramat (Topimax) och botulinumtoxin( Botox) godkända av läkemedelsverket för behandling av just kronisk migrän. Har du dessutom prövat många läkemedel tidigare är egentligen sannolikheten ganska liten att du skulle få så stor effekt av ytterligare en tablettyp.

Jag skulle nog rekommendera att prova botulinumtoxin (Botox) på dig då det just erbjuder en helt ny princip i behandlingen. Grovt räknat har man cirka 50% möjlighet att få effekt av behandling med botulinumtoxin.

Sedan finns det ytterligare ett alternativ som börjar bli tillgängligt i Sverige för dem med svårbehandlad kronisk migrän och det är ONS, sk. occipital nervstimulering, även kallad perifer nervstimulerig (PNS).

Av: läkare Mats Karlsson

backtotop