Efter 15 år har migränen blivit sämre

Hej, 

Jag har haft migrän i minst 15 år (förmodligen längre) och de senaste åren har jag blivit sämre. Jag har haft cirka 2 attacker/månad, ont trots medicinering med Maxalt (det är den ända migränmedicinen som fungerar för mig). Jag har då även kunnat arbete. Men sedan 2 år tillbaka så har mitt illamående och värken tilltagit och nu händer det ca 4 ggr/år att jag inte kan gå till jobbet alls utan måste sjukskriva mig eftersom jag mår illa och kräks.

Jag har migrän ibland varje vecka men oftast varannan. Jag är 48 år och lever som ensamstående med två barn 7 och 19 år. När min försämring uppstod för cirka 2 år sedan gick jag till husläkaren som föreslog Inderal som preventiv medicinering men det fungerade inte så bra eftersom jag cyklar mycket och lever ett aktivt liv. Sedan blev jag remitterad till en neurolog vid Hötorget som var nedvärderande och sade saker som att – jag lever också ett stressigt liv men ”sätter” inte stressen i huvet för det! Sluta stressa! Hon lade till Primperan mot illamåendet och det hjälper ibland.

Min migrän är ju som neurologen sa stressutlöst och min tröskel blir allt lägre vilket gör att jag ofta drar mig för att göra saker som kan stressa mig, eller oroa mig. Och detta leder till att jag är mindre social och känner mig periodvis nedstämd, det känns hopplöst ibland när mina försök att förändra inte gör någon större skillnad. Jag försöker stressa mindre, göra avslappningsövningar, äta bra och sova regelbundet. Finns det något mer jag kan göra? Nu tar jag Maxalt vid migrän och Primperan, kan jag förändra medicineringen? Imigran fungerar inte.

(publ. 2013-10-06)
Av: Eva_s

Svar:

Hej Eva_s

Tack för frågan! Det är inte så ovanligt att migränen förämdras i 40-årsåldern och är som värst fram till klimakteriet. det har och göra med normala hormonförändringar. Stress är en av flera välkända triggerfaktorer för migrän. Det är naturligtvis alltid en fördel om man kan minska på triggerfaktorerna genom att sova tillräckligt, äta regelbundet, undvika alkohol osv., men i ditt fall skulle jag tro att hormonella förändringar spelar en stor roll.

Om man inte mår bra av Inderal finns det andra förebyggande medel att prova om inte Maxalt + medel mot illamående hjälper..tex Topiramat eller amitriptylin. Vid besvärligt illamående är det lämpligt att använda nässprej eller Imigraninjektion för bättre effekt vid anfallen. Hoppas detta kan vara till hjälp!

Av: neurolog Elisabet Waldenlind

Efter 15 år har migränen blivit sämre

Hej, 

Jag har haft migrän i minst 15 år (förmodligen längre) och de senaste åren har jag blivit sämre. Jag har haft cirka 2 attacker/månad, ont trots medicinering med Maxalt (det är den ända migränmedicinen som fungerar för mig). Jag har då även kunnat arbete. Men sedan 2 år tillbaka så har mitt illamående och värken tilltagit och nu händer det ca 4 ggr/år att jag inte kan gå till jobbet alls utan måste sjukskriva mig eftersom jag mår illa och kräks.

Jag har migrän ibland varje vecka men oftast varannan. Jag är 48 år och lever som ensamstående med två barn 7 och 19 år. När min försämring uppstod för cirka 2 år sedan gick jag till husläkaren som föreslog Inderal som preventiv medicinering men det fungerade inte så bra eftersom jag cyklar mycket och lever ett aktivt liv. Sedan blev jag remitterad till en neurolog vid Hötorget som var nedvärderande och sade saker som att – jag lever också ett stressigt liv men ”sätter” inte stressen i huvet för det! Sluta stressa! Hon lade till Primperan mot illamåendet och det hjälper ibland.

Min migrän är ju som neurologen sa stressutlöst och min tröskel blir allt lägre vilket gör att jag ofta drar mig för att göra saker som kan stressa mig, eller oroa mig. Och detta leder till att jag är mindre social och känner mig periodvis nedstämd, det känns hopplöst ibland när mina försök att förändra inte gör någon större skillnad. Jag försöker stressa mindre, göra avslappningsövningar, äta bra och sova regelbundet. Finns det något mer jag kan göra? Nu tar jag Maxalt vid migrän och Primperan, kan jag förändra medicineringen? Imigran fungerar inte.

(publ. 2013-10-06)
Av: Eva_s

Svar:

Hej Eva_s

Tack för frågan! Det är inte så ovanligt att migränen förämdras i 40-årsåldern och är som värst fram till klimakteriet. det har och göra med normala hormonförändringar. Stress är en av flera välkända triggerfaktorer för migrän. Det är naturligtvis alltid en fördel om man kan minska på triggerfaktorerna genom att sova tillräckligt, äta regelbundet, undvika alkohol osv., men i ditt fall skulle jag tro att hormonella förändringar spelar en stor roll.

Om man inte mår bra av Inderal finns det andra förebyggande medel att prova om inte Maxalt + medel mot illamående hjälper..tex Topiramat eller amitriptylin. Vid besvärligt illamående är det lämpligt att använda nässprej eller Imigraninjektion för bättre effekt vid anfallen. Hoppas detta kan vara till hjälp!

Av: neurolog Elisabet Waldenlind

backtotop