Första migränanfallet vid 51 års ålder?

Hej! 

Min mamma och min son har båda migrän med aura. Har själv aldrig haft migränhuvudvärk, men har sedan 1-2 år tillbaka haft perioder med en smärtsam huggande smärta i ena ögat, som då varar i intervaller på några sekunder med korta pauser. Hela förloppet är över på någon minut.

Min ögonläkare kallar detta ögonmigrän. I söndags fick jag ett plötsligt delvis synbortfall på höger öga, som jag själv tycker verka likna den aura som man kan ha vid migrän. Det började med att bokstäver och delar av ord försvann i en text och sedan högra halvan av ansiktet på en person som jag pratade med. Det suddiga fältet, uppe till höger i synfältet, fick sedan en kant med regnbågsglimmande prismor. Jag tog då snabbt två alvedon i hopp om att kunna motverka en eventuell huvudvärksattack.

Det hela var över på ca 20 minuter. Huvudvärken uteblev nästan helt, men jag hade ett dovt molande mitt i pannan och kände mig trött och tom i huvudet under resten av dagen/kvällen. (Har tidigare vid några tillfällen den senaste månaden haft en snabbt övergående domnande/ pirrande känsla runt höger öga och tinning.)

Min fråga är: Var det ett migränanfall som jag fick? Kan man få sitt första migränanfall vid 51 års ålder? Finns ”ögonmigrän” utan huvudvärk?

(Jag har grå starr på båda ögonen och ett litet hål i gula fläcken i det högra ögat. Är även kraftigt astigmatisk på detta öga. Tar mediciner mot min reumatism: Methotrexate och Cimzia).

(publ. 2013-09-16)
Av: Marie 51

Svar:

Hej Marie 51,

Det du beskriver kan mycket väl vara en variant av migrän med aura. Dock är det flera saker här som man bör tänka på. Har man någon variant av migrän under livet kan denna ändra karaktär vid och under övergångsålder.

Har Du diagnos ögonmigrän sedan länge kan denna som sagt bli lite annorlunda under övergångsperioden, värre eller bättre eller annorlunda. Dock, eftersom denna kommit nu på ett för dig helt nytt sätt skulle jag ändå råda till att diskutera detta med din doktor. Det kan vara så att denne då bedömer att du bör genomgå en ny undersökning.

Av: läkare Mats Karlsson

Första migränanfallet vid 51 års ålder?

Hej! 

Min mamma och min son har båda migrän med aura. Har själv aldrig haft migränhuvudvärk, men har sedan 1-2 år tillbaka haft perioder med en smärtsam huggande smärta i ena ögat, som då varar i intervaller på några sekunder med korta pauser. Hela förloppet är över på någon minut.

Min ögonläkare kallar detta ögonmigrän. I söndags fick jag ett plötsligt delvis synbortfall på höger öga, som jag själv tycker verka likna den aura som man kan ha vid migrän. Det började med att bokstäver och delar av ord försvann i en text och sedan högra halvan av ansiktet på en person som jag pratade med. Det suddiga fältet, uppe till höger i synfältet, fick sedan en kant med regnbågsglimmande prismor. Jag tog då snabbt två alvedon i hopp om att kunna motverka en eventuell huvudvärksattack.

Det hela var över på ca 20 minuter. Huvudvärken uteblev nästan helt, men jag hade ett dovt molande mitt i pannan och kände mig trött och tom i huvudet under resten av dagen/kvällen. (Har tidigare vid några tillfällen den senaste månaden haft en snabbt övergående domnande/ pirrande känsla runt höger öga och tinning.)

Min fråga är: Var det ett migränanfall som jag fick? Kan man få sitt första migränanfall vid 51 års ålder? Finns ”ögonmigrän” utan huvudvärk?

(Jag har grå starr på båda ögonen och ett litet hål i gula fläcken i det högra ögat. Är även kraftigt astigmatisk på detta öga. Tar mediciner mot min reumatism: Methotrexate och Cimzia).

(publ. 2013-09-16)
Av: Marie 51

Svar:

Hej Marie 51,

Det du beskriver kan mycket väl vara en variant av migrän med aura. Dock är det flera saker här som man bör tänka på. Har man någon variant av migrän under livet kan denna ändra karaktär vid och under övergångsålder.

Har Du diagnos ögonmigrän sedan länge kan denna som sagt bli lite annorlunda under övergångsperioden, värre eller bättre eller annorlunda. Dock, eftersom denna kommit nu på ett för dig helt nytt sätt skulle jag ändå råda till att diskutera detta med din doktor. Det kan vara så att denne då bedömer att du bör genomgå en ny undersökning.

Av: läkare Mats Karlsson

backtotop