Hortons huvudvärk

 (Cluster Headache)

Hortons huvudvärk är en ovanlig migränliknande huvudvärk, där smärtan sitter i trakten av ena ögat. Typiskt för denna huvudvärk är att den uppträder i perioder varvat med huvudvärksfria perioder.

Denna ovanliga (0,1 procent av befolkningen) huvudvärk drabbar till 80 – 90 procent män och debuterar vid 18 till 40 års ålder. Hortons huvudvärk är en mycket svår huvudvärk med en nästan outhärdlig smärta. Cirka 9 000 personer i Sverige lider av sjukdomen.

Periodisk Hortons huvudvärk
Anfallen kommer i perioder som kan vara i veckor eller månader. Mellan perioderna kan det gå månader eller år. Det vanligaste är dock att symtomen varar en till tre månader och kommer en till två gånger om året, oftast på hösten eller våren.

Kronisk Hortons huvudvärk
Det finns även en kronisk form av Hortons huvudvärk som drabbar 10-20 procent av Hortonpatienterna. De har kroniska besvär med dagliga attacker året runt. Några få veckor kan vara besvärsfria.

Ett anfall startar oftast på natten utan förvarning (en stickande, pirrande känsla kan förekomma före attacken) och varar oftast en till tre timmar, med en smärttopp efter 15 minuter. Anfallen startar vid samma tidpunkt varje gång och smärtan ökar i intensitet under anfallet. Vanligtvis kommer attackerna en till tre gånger per dygn.

Smärtan sitter runt ögat på huvudets ena sida, men kan också sprida sig till andra delar av ansiktet. Smärtan uppträder alltid på samma sida under ett ”cluster”. Den kan dock byta sida, men då först under nästa anfallsperiod. Smärtan beskrivs som borrande och huggande.

En störning i det autonoma nervsystemets reglering från hypothalamus anses orsaka besvären. Men ärftlighet och det immunologiska systemet anses också spela roll för sjukdomen.

Typiska symtom på Hortons huvudvärk är:

♦ Ögat blir rött, rinner och blir känsligt för ljus (kan vara en förvarning),
♦ näsan svullnar och rinner (kan vara en förvarning),
♦ ögonlocket hänger,
♦ pupillen på den onda sidan förminskas,
♦ man blir rastlös, deprimerad och trött (kan vara en förvarning),
♦ ansiktssvettning
De flesta blir inte illamående, som under ett vanligt migränanfall. Inte heller förvärras smärtan vid ansträngning.

Några råd:

♦ Drick absolut inte alkohol under en pågående smärtperiod. Det kan sätta igång ett anfall.
♦ Sov regelbundet. Ta ingen tupplur.
♦ Undvik att röka.
♦ Undvik även kall eller varm luft som blåser i ansiktet.

Behandling av Hortons huvudvärk

Eftersom anfallen kommer så snabbt och utan förvarning, så gäller det att du tar en medicin som snabbt kommer ut i blodet. En spruta med Imigran kan därför vara bra eller en annan triptanmedicin som är snabbverkande. Om inte triptanmedicin hjälper dig, kan du prova den lite äldre medicinen Anervan Novum.

Du kan också pröva syrgasbehandling och se om den har effekt. Detta kräver att du har en syrgastub i hemmet, en så kallad lättviktsflaska som finns i olika volymstorlekar.

Förebyggande behandling 

(används bara under attackperioderna)

Anervan (ergotamin) före sänggåendet
Verapramil – kalciumflödeshämmare
Kortison

Alla dessa mediciner är receptbelagda och behandlingen måste ske i samråd med en läkare.

Som en sista utväg i mycket svåra fall kan en stimulering av hypothalamus via elektroder i hjärnan (sker kirurgiskt) diskuteras.

Huvudvärk som liknar Hortons huvudvärk

♦ Kronisk paroxysmal migrän: kortare attacker, runt en till två minuter, cirka 15 gånger per dag. Kan behandlas med NSAID-preparat. Vanligare hos kvinnor.
♦ SUNCT-syndrom, med ännu kortare attacker över 100 gånger per dag. Vanligare hos män.

Källa: 1177.se, internetmedicin.se

Hortonföreningen i Sverige – en rikstäckande förening inom Svenska Migränförbundet

Kontaktpersoner:
Ordförande: Emilia Goodwill Keller, 070-866 66 35, e-post: emilia.goodwill.keller@gmail.com