Kan konstiga synrubbningar vara ögonmigrän?

Hej, 

Jag har i 8 månaders tid haft synrubbningar i form av ljuskänslighet, snö i synfältet, blixtar och flimmer, spiraler samt att synfältet skakar och böljar. Jag har även tydliga efterbilder av saker, tex om jag tittar på något och blundar så ser jag det igen exakt likadant som föremålet.

Jag kan även se tydliga bilder av det jag tänker på, inte som hallucinationer utan mer likt efterbilderna. Och allt detta har jag mer eller mindre kroniskt. Hos ögonläkaren såg dom att blodkärlen var ihopdragna i näthinnan samt att jag hade lite syrebrist i näthinnan. Dom bedömde det som ögonmigrän och sa att man inte kunde medicinera bort det.

Kan man verkligen ha kronisk ögonmigrän? Är det inte farligt att ha blodkärlen ihopdragna så länge? Finns det ingenting man kan göra för att lindra detta? Det börjar gå mig på nerverna.

(publ. 2013-09-24)
Av: 82an

Svar:

Hej 82an,

Tack för din fråga, som jag tyvärr inte har något bra svar på. Det är mycket ovanligt att synrubbningarna sitter i konstant men jag har stött på en del personer med detta problem. Det är inte alls säkert att det rör sig om migrän överhuvudtaget.

Det är inte klarlagt vad det beror på och det finns ingen vetenskapligt utprövad behandling som fungerar i nuläget. Du bör få remiss till neurolog för närmare undersökning och genomgång av besvären.

Av: neurolog Elisabet Waldenlind

Kan konstiga synrubbningar vara ögonmigrän?

Hej, 

Jag har i 8 månaders tid haft synrubbningar i form av ljuskänslighet, snö i synfältet, blixtar och flimmer, spiraler samt att synfältet skakar och böljar. Jag har även tydliga efterbilder av saker, tex om jag tittar på något och blundar så ser jag det igen exakt likadant som föremålet.

Jag kan även se tydliga bilder av det jag tänker på, inte som hallucinationer utan mer likt efterbilderna. Och allt detta har jag mer eller mindre kroniskt. Hos ögonläkaren såg dom att blodkärlen var ihopdragna i näthinnan samt att jag hade lite syrebrist i näthinnan. Dom bedömde det som ögonmigrän och sa att man inte kunde medicinera bort det.

Kan man verkligen ha kronisk ögonmigrän? Är det inte farligt att ha blodkärlen ihopdragna så länge? Finns det ingenting man kan göra för att lindra detta? Det börjar gå mig på nerverna.

(publ. 2013-09-24)
Av: 82an

Svar:

Hej 82an,

Tack för din fråga, som jag tyvärr inte har något bra svar på. Det är mycket ovanligt att synrubbningarna sitter i konstant men jag har stött på en del personer med detta problem. Det är inte alls säkert att det rör sig om migrän överhuvudtaget.

Det är inte klarlagt vad det beror på och det finns ingen vetenskapligt utprövad behandling som fungerar i nuläget. Du bör få remiss till neurolog för närmare undersökning och genomgång av besvären.

Av: neurolog Elisabet Waldenlind

backtotop