Kan ögonproblem tyda på migrän?

 

Hej,

Då och då får jag svår huvudvärk kring vänster öga. Det börjar alltid kring ögonbrynet. Om jag tar tabletter, ett par Alvedon eller Treo, så brukar det gå över, men om jag inte tar några tabletter blir det värre och värre. Värken går ner i tinningen och sedan till käken. Då går värken inte över alls. Jag tar tabletter och går och lägger mig. Ibland har jag kvar värken nästa dag men den klingar av under dagen. Ibland kan värken försvinna under natten.

Jag har haft hornhinneinflammation på det ögat för länge sedan … Men det gör inte ont i ögat, utan bara runt omkring. Är det nåt man bör söka för, eller kan man lindra det på något sätt. Jag är 40 år, om det nu spelar nån roll… 🙂

(publ. 2013-12-15)
Av: Marie

Svar

Hej Marie,

Den vanligaste orsaken till värk kring ena ögat ned i käken är migrän men det kan finnas många andra förklaringar. Sår på hornhinnan kan ge smärta i ögat, särskilt när man blinkar och tittar åt olika håll, oftast blir då ögat rött. Eftersom du haft hornhinneinflammation tidigare kan du möjligen ha tendens till sår på hornhinnan.

Skulle det vara migrän borde du bli antingen ljus-och ljudkänslig eller få illamående. Värken kan ha en pulserande karaktär och förvärras vid vanliga fysiska aktiviteter, som att gå i trappa. Man är helt återställd mellan anfallen som ofta vara 1 – 2 dagar.

Jag föreslår att du beställer tid hos läkare för att få dina besvär närmare undersökta om de inte stämmer med de typiska symtomen på migrän.

Av: neurolog Elisabet Waldenlind


 

Kan ögonproblem tyda på migrän?

 

Hej,

Då och då får jag svår huvudvärk kring vänster öga. Det börjar alltid kring ögonbrynet. Om jag tar tabletter, ett par Alvedon eller Treo, så brukar det gå över, men om jag inte tar några tabletter blir det värre och värre. Värken går ner i tinningen och sedan till käken. Då går värken inte över alls. Jag tar tabletter och går och lägger mig. Ibland har jag kvar värken nästa dag men den klingar av under dagen. Ibland kan värken försvinna under natten.

Jag har haft hornhinneinflammation på det ögat för länge sedan … Men det gör inte ont i ögat, utan bara runt omkring. Är det nåt man bör söka för, eller kan man lindra det på något sätt. Jag är 40 år, om det nu spelar nån roll… 🙂

(publ. 2013-12-15)
Av: Marie

Svar

Hej Marie,

Den vanligaste orsaken till värk kring ena ögat ned i käken är migrän men det kan finnas många andra förklaringar. Sår på hornhinnan kan ge smärta i ögat, särskilt när man blinkar och tittar åt olika håll, oftast blir då ögat rött. Eftersom du haft hornhinneinflammation tidigare kan du möjligen ha tendens till sår på hornhinnan.

Skulle det vara migrän borde du bli antingen ljus-och ljudkänslig eller få illamående. Värken kan ha en pulserande karaktär och förvärras vid vanliga fysiska aktiviteter, som att gå i trappa. Man är helt återställd mellan anfallen som ofta vara 1 – 2 dagar.

Jag föreslår att du beställer tid hos läkare för att få dina besvär närmare undersökta om de inte stämmer med de typiska symtomen på migrän.

Av: neurolog Elisabet Waldenlind


 

backtotop