Kan smärta i ögonen bero på huvudvärk?

 

Hejsan,

Jag är en kille på 36 år. Jag har haft ständiga problem med min nacke i snart 4 år, därmed väldigt mycket huvudvärk på grund av det. För några veckor sedan började jag få ont i mina ögon. Det känns som någon trycker på mina ögon. När jag trycker med mina fingrar lätt mot ögonen så gör det ont. Smärtan är svår att förklara. Jag har glasögon men min syn hade ej blivit så mycket sämre. Jag kontrollerade mina ögon hos en läkare och hon sa att jag hade ögonkatarr. Jag fick en 10 dagar lång behandling för detta och det kändes lite bättre efter det.

Nu tre veckor efter behandlingen så har jag fått mer ont i mina ögon än vad jag haft förut och dessutom mer huvudvärk. Värken i huvudet är i främre delen. Mina ögon känns trötta hela tiden, men det är ej min syn som är problemet. Kan det vara någon slags migrän eller virus som jag ej blivit av med eller kanske bihåleinflammation?
(publ. 2014-02-05)
Av: Robert

Svar

Bäste Robert,

Den huvud/pann/ögonvärk du beskriver är symtom man mycket väl kan få vid en huvudvärk av spänningstyp. Även nackvärk kan inte sällan ge irritationsbesvär i ögonen och känsla av ögonkatarr. Eftersom du undersökt dina ögon vid flera tillfällen kan man ju vara ganska säker på att dina besvär inte kommer från ögonen.

Då återstår de besvär i huvud och nacke som kan ge så kallad smärtstrålning till ögonregionerna. Även en känsla av irritation. Virus ger ofta andra besvär och bihålebesvär med infektion under lång tid ger även det andra besvär som inte liknar de besvär du skriver om.

Av: läkare Mats Karlsson

Kan smärta i ögonen bero på huvudvärk?

 

Hejsan,

Jag är en kille på 36 år. Jag har haft ständiga problem med min nacke i snart 4 år, därmed väldigt mycket huvudvärk på grund av det. För några veckor sedan började jag få ont i mina ögon. Det känns som någon trycker på mina ögon. När jag trycker med mina fingrar lätt mot ögonen så gör det ont. Smärtan är svår att förklara. Jag har glasögon men min syn hade ej blivit så mycket sämre. Jag kontrollerade mina ögon hos en läkare och hon sa att jag hade ögonkatarr. Jag fick en 10 dagar lång behandling för detta och det kändes lite bättre efter det.

Nu tre veckor efter behandlingen så har jag fått mer ont i mina ögon än vad jag haft förut och dessutom mer huvudvärk. Värken i huvudet är i främre delen. Mina ögon känns trötta hela tiden, men det är ej min syn som är problemet. Kan det vara någon slags migrän eller virus som jag ej blivit av med eller kanske bihåleinflammation?
(publ. 2014-02-05)
Av: Robert

Svar

Bäste Robert,

Den huvud/pann/ögonvärk du beskriver är symtom man mycket väl kan få vid en huvudvärk av spänningstyp. Även nackvärk kan inte sällan ge irritationsbesvär i ögonen och känsla av ögonkatarr. Eftersom du undersökt dina ögon vid flera tillfällen kan man ju vara ganska säker på att dina besvär inte kommer från ögonen.

Då återstår de besvär i huvud och nacke som kan ge så kallad smärtstrålning till ögonregionerna. Även en känsla av irritation. Virus ger ofta andra besvär och bihålebesvär med infektion under lång tid ger även det andra besvär som inte liknar de besvär du skriver om.

Av: läkare Mats Karlsson

backtotop