Kan värken bero på synfel?

Hej,

Jag är en tjej på 16 år som under flera år lidit utav huvudvärk som kommer till och från ganska ofta. Det är oftast inga kraftiga huvudvärkar utan de går att hantera, men det är ju fortfarande jobbigt att gå runt med det relativt ofta och det stör min koncentrationsförmåga.

Min huvudvärk brukar oftast sätta sig runt omkring ögonbrynen och mellan ögonen, ibland mitt på huvudet eller i pannan. Flera i min familj har synfel, men jag är inte säker om det är problemet eftersom jag har bra syn. Kan det vara någonting annat eller kan jag ha ett litet synfel?

(publ. 2013-11-12)
Av: Tindra

Svar:

Hej Tindra,

Det absolut vanligaste i din ålder är spänningshuvudvärk, därnäst kommer migrän. Utifrån din beskrivning går det inte att säga vilket det är. Spänningshuvudvärk kan sitta i några timmar, kännas som ett tryckande band över pannan och runt huvudet och är vanligen inte så svår. Bidragande kan vara synfel som översynthet, astigmatism (brytningsfel) eller latent skelning, så varför inte börja med att kolla detta genom undersökning hos optiker och vid behov prova ut glasögon.

Försök att kartlägga om huvudvärken kommer i vissa situationer och om du kan göra något för att minska besvären, t.ex ta en paus, ta en promenad. Om det är ett stort problem för dig kan det vara lämpligt att boka tid hos husläkaren.

Av: neurolog Elisabet Waldenlind

Kan värken bero på synfel?

Hej,

Jag är en tjej på 16 år som under flera år lidit utav huvudvärk som kommer till och från ganska ofta. Det är oftast inga kraftiga huvudvärkar utan de går att hantera, men det är ju fortfarande jobbigt att gå runt med det relativt ofta och det stör min koncentrationsförmåga.

Min huvudvärk brukar oftast sätta sig runt omkring ögonbrynen och mellan ögonen, ibland mitt på huvudet eller i pannan. Flera i min familj har synfel, men jag är inte säker om det är problemet eftersom jag har bra syn. Kan det vara någonting annat eller kan jag ha ett litet synfel?

(publ. 2013-11-12)
Av: Tindra

Svar:

Hej Tindra,

Det absolut vanligaste i din ålder är spänningshuvudvärk, därnäst kommer migrän. Utifrån din beskrivning går det inte att säga vilket det är. Spänningshuvudvärk kan sitta i några timmar, kännas som ett tryckande band över pannan och runt huvudet och är vanligen inte så svår. Bidragande kan vara synfel som översynthet, astigmatism (brytningsfel) eller latent skelning, så varför inte börja med att kolla detta genom undersökning hos optiker och vid behov prova ut glasögon.

Försök att kartlägga om huvudvärken kommer i vissa situationer och om du kan göra något för att minska besvären, t.ex ta en paus, ta en promenad. Om det är ett stort problem för dig kan det vara lämpligt att boka tid hos husläkaren.

Av: neurolog Elisabet Waldenlind

backtotop