Migrän med aura och konstiga hallucinationer

Hej,

Sedan några månader har jag lidit av sk. migrän med aura. Anfallen kommer en gång i månaden och är precis som den klassiska beskrivningen. Men problemet är att auran aldrig verkar ge med sig helt. Den har blivit kronisk och blir bara värre och värre. Symtomen är snö i synfältet, ljuskänslighet och känslighet för mönster och färger. Inför ett anfall kan jag ha en veckas förkänningar med svullna ögonlock extrema humörsvängningar domningar och diarré. Men det värsta av allt är att jag har börjat se bilder som hallucinationer.

Saker jag tittar på bränns fast i synfältet och jag fortsätter att se det. Tänker jag på saker/bilder jag sett ser jag det igen som en bild ovanpå det jag ser normalt eller som en EXTREMT tydlig bild i huvudet som att jag nästan omtolkar det jag ser. Det är som att hjärnan inte sorterar bort sinnesintryck. Jag ser ofta små ljusblixtar och dallrande mönster. Tittar jag på något och blundar så fortsätter jag att se det. Promenerar jag och stannar upp känns det som marken åker. Jag har röntgat hjärnan och gjort EEG. Allt såg normalt ut.

Läkarna tror mig knappt. De säger att så här finns det ingen migrän som yttrar sig och neurologen sa att eftersom vi inte hittar något fysiskt på testerna bedömer vi det som psykotiskt efterssom du ser saker som inte finns!. Jag blev så rädd att jag håller på att bli galen. Jag kontaktade psyk men dom bedömde mig som mentalt frisk och kunde inte svara på vad detta är. Så vad tusan lider jag då av? Tilläggas är att jag då och då får en huvudvärk som att nån slår mig med en slägga i bakhuvudet. Varför kan ingen säga vad detta är och varför finns ingen hjälp att få. Jag är så förtvivlad så jag vet inte längre vad jag ska ta mig till.

(publ. 2013-10-27)
Av: Niniz

Svar:

Hej Niniz,

Tack för din fråga, som jag tyvärr inte har något bra svar på. Det är mycket ovanligt att synrubbningarna sitter i konstant men jag har stött på en del personer med detta problem. Det är inte alls säkert att det det rör sig om migrän överhuvudtaget. Det är inte klarlagt vad det beror på och det finns ingen vetenskapligt utprövad behandling som säkert fungerar i nuläget, men det finns ändå behandling som kan provas via din neurolog.

Av: neurolog Elisabet Waldenlind

Migrän med aura och konstiga hallucinationer

Hej,

Sedan några månader har jag lidit av sk. migrän med aura. Anfallen kommer en gång i månaden och är precis som den klassiska beskrivningen. Men problemet är att auran aldrig verkar ge med sig helt. Den har blivit kronisk och blir bara värre och värre. Symtomen är snö i synfältet, ljuskänslighet och känslighet för mönster och färger. Inför ett anfall kan jag ha en veckas förkänningar med svullna ögonlock extrema humörsvängningar domningar och diarré. Men det värsta av allt är att jag har börjat se bilder som hallucinationer.

Saker jag tittar på bränns fast i synfältet och jag fortsätter att se det. Tänker jag på saker/bilder jag sett ser jag det igen som en bild ovanpå det jag ser normalt eller som en EXTREMT tydlig bild i huvudet som att jag nästan omtolkar det jag ser. Det är som att hjärnan inte sorterar bort sinnesintryck. Jag ser ofta små ljusblixtar och dallrande mönster. Tittar jag på något och blundar så fortsätter jag att se det. Promenerar jag och stannar upp känns det som marken åker. Jag har röntgat hjärnan och gjort EEG. Allt såg normalt ut.

Läkarna tror mig knappt. De säger att så här finns det ingen migrän som yttrar sig och neurologen sa att eftersom vi inte hittar något fysiskt på testerna bedömer vi det som psykotiskt efterssom du ser saker som inte finns!. Jag blev så rädd att jag håller på att bli galen. Jag kontaktade psyk men dom bedömde mig som mentalt frisk och kunde inte svara på vad detta är. Så vad tusan lider jag då av? Tilläggas är att jag då och då får en huvudvärk som att nån slår mig med en slägga i bakhuvudet. Varför kan ingen säga vad detta är och varför finns ingen hjälp att få. Jag är så förtvivlad så jag vet inte längre vad jag ska ta mig till.

(publ. 2013-10-27)
Av: Niniz

Svar:

Hej Niniz,

Tack för din fråga, som jag tyvärr inte har något bra svar på. Det är mycket ovanligt att synrubbningarna sitter i konstant men jag har stött på en del personer med detta problem. Det är inte alls säkert att det det rör sig om migrän överhuvudtaget. Det är inte klarlagt vad det beror på och det finns ingen vetenskapligt utprövad behandling som säkert fungerar i nuläget, men det finns ändå behandling som kan provas via din neurolog.

Av: neurolog Elisabet Waldenlind

backtotop