Migrän och svåra PMS-problem

Hej! 

Jag har haft migrän till och från i cirka 20 år, är 43 år nu. Jag har för ett par månader sedan fått svåra PMS problem och därav mer migrän på köpet från ägglossning fram till menstruationen. Jag har börjat ta Citalopram 10 mg mot mina pms vilket fungerar väldigt bra! Tyvärr är migränen kvar och jag har fått höra att jag inte kan använda mina Zomig Nasal 5 mg.

Pest eller kolera, jag vill inte sluta med Citalopram då den hjälper mig mycket med humör och ångest som jag får ett par veckor innan menstruationen. Vad finns det för alternativ medicin mot migränen? Vågar jag använda mina Zomig Nasal? Tacksam för svar.

(publ. 2013-10-02)
Av: Anpeli

Svar:

Bästa Anpeli,

Kombinationen Citalopram och Zomig anses öka risken för kraftig ökning av signalsubstansen Serotonin att så kallat serotonergt syndrom kan uppstå. Dock måste man alltid avväga behovet av en medicin mot risken med densamma. Vid så låg dos som 10 mg Citalopram skulle jag som doktor inte vara rädd att rekommendera bruk av enstaka doser Zomig Nasal.

Sedan gäller alltid att om behovet av migränmedicin överstiger 8-10 per månad bör man diskutera annan behandling. Till exempel insättande av någon förbyggande behandling.

Av: läkare Mats Karlsson

Migrän och svåra PMS-problem

Hej! 

Jag har haft migrän till och från i cirka 20 år, är 43 år nu. Jag har för ett par månader sedan fått svåra PMS problem och därav mer migrän på köpet från ägglossning fram till menstruationen. Jag har börjat ta Citalopram 10 mg mot mina pms vilket fungerar väldigt bra! Tyvärr är migränen kvar och jag har fått höra att jag inte kan använda mina Zomig Nasal 5 mg.

Pest eller kolera, jag vill inte sluta med Citalopram då den hjälper mig mycket med humör och ångest som jag får ett par veckor innan menstruationen. Vad finns det för alternativ medicin mot migränen? Vågar jag använda mina Zomig Nasal? Tacksam för svar.

(publ. 2013-10-02)
Av: Anpeli

Svar:

Bästa Anpeli,

Kombinationen Citalopram och Zomig anses öka risken för kraftig ökning av signalsubstansen Serotonin att så kallat serotonergt syndrom kan uppstå. Dock måste man alltid avväga behovet av en medicin mot risken med densamma. Vid så låg dos som 10 mg Citalopram skulle jag som doktor inte vara rädd att rekommendera bruk av enstaka doser Zomig Nasal.

Sedan gäller alltid att om behovet av migränmedicin överstiger 8-10 per månad bör man diskutera annan behandling. Till exempel insättande av någon förbyggande behandling.

Av: läkare Mats Karlsson

backtotop