Om Ayurveda och migränyoga

Ayurveda betyder ”läran om livet”. Yoga är en del av de vägar som Ayurvedan använder sig av för att man ska kunna må bättre. Massage, örter, kost och träningsråd är andra behandlingsformer som används inom Ayurveda.

Inom Ayurveda skiljer man på olika kroppstyper med olika särdrag som påverkar vårt dagliga liv: vata, pitta och kapha. Obalanser och sjukdomar är i hög grad kopplade till vilken kroppstyp du har. Om du vill testa vilken kroppstyp du har så hittar du ett snabbtest på www.vedalila.se, där du också kan läsa mer om vilka egenskaper som är kopplade till de olika kroppstyperna. Det gäller alltså att hitta balans mellan de olika kroppstyperna för att må bra.

Migrän är en neurologisk sjukdom jämställd med epilepsi, enligt docent Carl Dahlöf, men ett dilemma med den här sjukdomen är att den inte syns.

– Ingen – som inte upplevt det själv – begriper hur det är att ha ett migränanfall, sa Per Söder, som deltog som föreläsare på Migränföreningens utflykt till Åland 7 september. I Indien har man länge vetat hur man ska hantera huvudvärk, så detta är inget nytt. Lösningen har funnits där hela tiden.

Per Söder säger att migränyoga (som bygger på Kundaliniyoga) är väldigt lätt att lära sig. Du kan till exempel gå en kurs hos Per Söder, köpa en cd-skiva eller en bok som beskriver hur man gör. Läs mer på Per Söders hemsida om migränprogrammet.

– I Indien har man länge vetat hur man ska hantera huvudvärk, så detta är inget nytt. Lösningen har funnits där hela tiden, sa Per Söder.

Några enkla övningar kan du även lära dig i programmet Fråga Doktorn som sänts i SVT.