P-piller och öljästtabletter vid Hortons huvudvärk?

Hej,

Jag är en kvinna född 1977 och bosatt i Tyskland sedan 9 år tillbaka. Jag har haft Hortons migrän sedan 2000, diagnostiserad 2005. Jag har två perioder om året; höst och vår: attackerna varierar mellan varannan dag, till 2 attacker per dygn, cirka 1-3 timmar utan medicin, 15 – 30 minuter med Sumatriptan.

Perioderna varar normalt sett cirka 2,5-4 månader. Jag brukar ta Sumatriptan i kombination med en sk. cold pack (ispåse, väldigt effektivt..) samtidigt som jag försöker att sova sittande.

Jag är idag 36 år gammal och har nu fått problemet att min gamla akne återkommit, kanske i samband med att jag börjat äta öljsttabletter eftersom jag läst på Internet att många upplevt en positiv effekt mot Hortons.

Jag hade känningar av att en ny period var på gång för cirka 3 veckor sedan och då började jag äta öljäst och det verkar nu, 2 veckor senare, som att perioden stoppats upp, inga mer attacker hittills i alla fall (hoppas!).

Min gynekolog ville på grund av aknen och även på grund av förekomsten av ökad hårväxt i ansiktet, ge mig ett sorts preventiv medel som skulle vara bra mot detta (såsom Diane i Sverige) men när jag berättade att jag hade migrän så ville hon inte ge mig receptet på dessa p-piller längre, utan ville först att jag skulle få ett utlåtande från min neurolog: att jag inte har migrän med aura.

Jag har normalt sett inga synstörningar – men för ett par år sedan hände något underligt. Jag hade en normal Hortonsperid – vilken efter cirka 2 månader övergick i attacker helt utan smärta. Jag kunde känna att jag fick en attack genom att ena ögat och ena näsborren rann, samtidigt som jag blev väldigt varm och jag hade under dessa attacker extrema synstörningar. Detta pågick i cirka 1,5 månader dagligen. Det var en av de få gånger som jag upplevt synstörningar. Frågor:

1. Varför är det farligt att ta den här sortens p-piller om man har migrän med aura? (läste någonstans att WHO t.o.m varnat för detta p.g.a. stroke-fara?)

2. Gäller detta även Hortonspatienter? Med aura? Utan aura?

3. Hur kan jag veta om jag har aura eller inte?

4. Vågar jag ta dessa piller? Jag skulle verkligen behöva ta dessa piller med tanke pa min akne som verkligen ställer till det för mig psykiskt…

5. Kan öljästtabletter vara bra vid Hortons? Eftersom jag har en liten dotter som verkligen behöver mig så vill jag ju absolut inte ta någon risk att råka ut för en stroke. Om är det så att det verkligen inte är bra att ta dessa piller, så får jag väl försöka behandla aknen på annat sätt…

Tack på förhand och med vänlig hälsning!

(publ. 2013-12-03)
Av: Skärgården

Svar:

Hejsan,

Horton är en ovanlig diagnos som drabbar omkring 0,1% av befolkningen – i Sverige kanske 8.000-10.000 drabbade.

Du bör nog ha kontakt med en neurolog vilket gör det lättare för dig då behandling och regimer skiljer sig en del från migränbehandling, framför allt om tillståndet är besvärligt. Men jag ska ändå försöka svara på dina frågor.

1/ Det är en fråga om riskfaktorer. Migrän med aura, p-piller men framför allt högt blodtryck och rökning är alla oberoende riskfaktorer för stroke. Ju fler sådana desto större risk. Kombinationen av två eller flera riskfaktorer ger 1+1=3 effekter.

2/ Jag vet inte om det finns någon kunskap om detta. Så långt jag känner till finns ingen ökad risk.

3/ Horton med aura lär vara ungefär lika vanligt som migrän med aura d.v.s. uppemot 20% av patienterna har det. Eventuell förekomst ändrar inte så mycket i de råd man kan ge. Diagnosen ställs, liksom det mesta i huvudvärksfältet, genom en genomgång av historik och symtombeskrivning.

4/ Om du har en Horton ser jag ingen ökad risk (jämför dock svar på fråga 2).

5/ Har tyvärr ingen erfarenhet och mig veterligt finns inga studier som hjälper till att besvara frågan.

Av: Dr. Jaan Albo

P-piller och öljästtabletter vid Hortons huvudvärk?

Hej,

Jag är en kvinna född 1977 och bosatt i Tyskland sedan 9 år tillbaka. Jag har haft Hortons migrän sedan 2000, diagnostiserad 2005. Jag har två perioder om året; höst och vår: attackerna varierar mellan varannan dag, till 2 attacker per dygn, cirka 1-3 timmar utan medicin, 15 – 30 minuter med Sumatriptan.

Perioderna varar normalt sett cirka 2,5-4 månader. Jag brukar ta Sumatriptan i kombination med en sk. cold pack (ispåse, väldigt effektivt..) samtidigt som jag försöker att sova sittande.

Jag är idag 36 år gammal och har nu fått problemet att min gamla akne återkommit, kanske i samband med att jag börjat äta öljsttabletter eftersom jag läst på Internet att många upplevt en positiv effekt mot Hortons.

Jag hade känningar av att en ny period var på gång för cirka 3 veckor sedan och då började jag äta öljäst och det verkar nu, 2 veckor senare, som att perioden stoppats upp, inga mer attacker hittills i alla fall (hoppas!).

Min gynekolog ville på grund av aknen och även på grund av förekomsten av ökad hårväxt i ansiktet, ge mig ett sorts preventiv medel som skulle vara bra mot detta (såsom Diane i Sverige) men när jag berättade att jag hade migrän så ville hon inte ge mig receptet på dessa p-piller längre, utan ville först att jag skulle få ett utlåtande från min neurolog: att jag inte har migrän med aura.

Jag har normalt sett inga synstörningar – men för ett par år sedan hände något underligt. Jag hade en normal Hortonsperid – vilken efter cirka 2 månader övergick i attacker helt utan smärta. Jag kunde känna att jag fick en attack genom att ena ögat och ena näsborren rann, samtidigt som jag blev väldigt varm och jag hade under dessa attacker extrema synstörningar. Detta pågick i cirka 1,5 månader dagligen. Det var en av de få gånger som jag upplevt synstörningar. Frågor:

1. Varför är det farligt att ta den här sortens p-piller om man har migrän med aura? (läste någonstans att WHO t.o.m varnat för detta p.g.a. stroke-fara?)

2. Gäller detta även Hortonspatienter? Med aura? Utan aura?

3. Hur kan jag veta om jag har aura eller inte?

4. Vågar jag ta dessa piller? Jag skulle verkligen behöva ta dessa piller med tanke pa min akne som verkligen ställer till det för mig psykiskt…

5. Kan öljästtabletter vara bra vid Hortons? Eftersom jag har en liten dotter som verkligen behöver mig så vill jag ju absolut inte ta någon risk att råka ut för en stroke. Om är det så att det verkligen inte är bra att ta dessa piller, så får jag väl försöka behandla aknen på annat sätt…

Tack på förhand och med vänlig hälsning!

(publ. 2013-12-03)
Av: Skärgården

Svar:

Hejsan,

Horton är en ovanlig diagnos som drabbar omkring 0,1% av befolkningen – i Sverige kanske 8.000-10.000 drabbade.

Du bör nog ha kontakt med en neurolog vilket gör det lättare för dig då behandling och regimer skiljer sig en del från migränbehandling, framför allt om tillståndet är besvärligt. Men jag ska ändå försöka svara på dina frågor.

1/ Det är en fråga om riskfaktorer. Migrän med aura, p-piller men framför allt högt blodtryck och rökning är alla oberoende riskfaktorer för stroke. Ju fler sådana desto större risk. Kombinationen av två eller flera riskfaktorer ger 1+1=3 effekter.

2/ Jag vet inte om det finns någon kunskap om detta. Så långt jag känner till finns ingen ökad risk.

3/ Horton med aura lär vara ungefär lika vanligt som migrän med aura d.v.s. uppemot 20% av patienterna har det. Eventuell förekomst ändrar inte så mycket i de råd man kan ge. Diagnosen ställs, liksom det mesta i huvudvärksfältet, genom en genomgång av historik och symtombeskrivning.

4/ Om du har en Horton ser jag ingen ökad risk (jämför dock svar på fråga 2).

5/ Har tyvärr ingen erfarenhet och mig veterligt finns inga studier som hjälper till att besvara frågan.

Av: Dr. Jaan Albo

backtotop