Paus från mediciner

marie på vidarklinikenMarie Lundberg berättar om sin paus från medicinerna under sin rehabiliteringstid på Vidarkliniken i Järna.

På grund av täta migränanfall sedan 40 år tillbaka i tiden ville Marie trappa ner användningen av triptaner (specifik migränmedicin).

– En rehabilitering på Vidarkliniken är en möjlighet till en paus från mediciner, men ger även vila, återhämtning och avbrott från vardagen, stöd, hjälp, samtal och kostråd, berättar Marie.

Dåvarande Stockholms läns landsting (numer Region Stockholm) hade avtal med Vidarkliniken. Landstinget köpte upp ett antal rehabiliteringsplatser varje år. Det som behövdes för att få komma dit var en remiss från läkare. Remissen skulle sedan godkännas av Vidarkliniken. Sedan fick man en kallelse som talar om när man kan beredas plats. Om man vill ha enkelrum på Vidarkliniken blev det längre väntetid för en plats. Kliniken förordar en treveckorsbehandling som de anser behövs för en bra rehabilitering.

Marie berättar att en vanlig dag på Vidarkliniken blir man väckt vid sjutiden. Då får man droppar som är lösta i vatten eller små piller som man suger på. Sedan gör man sig i ordning, äter frukost klockan åtta i matsalen i lugn och ro. Frukosten är gemensam för alla avdelningar. Medicineringen återkommer sedan före varje måltid.

Aktiviteter på kliniken

Under förmiddagen är det tid för olika terapier. Marie berättar att hon till exempel hade läkeeurytmi, som är den antroposofiska rörelsekonsten, rörelser som ska hjälpa till med de problem man har.

– Rörelserna var speciellt designade för mig – för min väderkänslighet. Efter rörelsebehandlingen var jag så trött att jag var tvungen att vila.

Marie fick även Presselmassage, en mycket skön massagemetod.

Efter lunch är det alltid vila. Då får man speciella varma omslag på avkok av örter.
– Jag somnade nästan alltid, berättar Marie.

Efter middagen var det samvaro på avdelningen.
– Det finns ett samlingsrum där man kan elda i spisen och sitta och samtala med andra. Ibland går man på promenad.

Bra omvårdnad

Om man mår jättedåligt och inte kan passa mattiderna får man in mat på rummet.

– Man blir väldigt ompysslad, de tittar till en om man mår dåligt, man blir behandlad med otrolig respekt, tilltro och vänlighet. Det känns som att de anser att det är jag som är expert på min sjukdom. Och det känns skönt att få den respekten, säger Marie.

När Marie fick migränanfall under tiden på kliniken fick hon antroposofisk medicin som hon blev hjälpt av.
– I början hjälpte den inte men sista veckan jag var där mådde jag riktigt bra, berättar Marie.

Kostnaden för rehabiliteringen är densamma som när man ligger på sjukhus.

Efter behandling

Sedan finns det möjlighet till dagrehab en gång i veckan en tid efter vistelsen på Vidarkliniken om läkare förskriver det.

Man får även recept på antroposofisk medicin som man kan fortsätta med när man checkat ut.

Vidarkliniken uppmanar inte sina patienter att sluta med den medicin man normalt använder, vanligtvis triptaner för migräniker. Marie valde ändå att göra uppehåll för att förhoppningsvis minska risken att få medicinutlöst huvudvärk. Efter vistelsen har Marie kunnat minska styrkan på sin migränmedicin och på så sätt minska intaget av den totala mängden triptaner.

– Tyvärr är det svårt att fortsätta vara triptanfri när man måste arbeta. Men bara det att ha fått känna att man kan få må bra ett par månader är värt mycket. Då vet man att det är möjligt, säger Marie.

Britta Hjort Ekström (2014)