Varför får jag ingen förebyggande migränbehandling?

Hej!

Jag har varit utsatt för stress under en längre tid (en ganska jobbig skilsmässa) och har de senaste 3 månaderna haft cirka 12 migränanfall/månad. Tycker själv att det är ganska mycket och det är så klart jobbigt att få livet att fungera. När jag träffade min neurolog i går trodde jag att han skulle föreslå någon förebyggande behandling, men det gjorde han inte. Vad beror det på?

Jag har Maxalt att ta när migränen sätter in. Ibland räcker det med 750mg Naproxen om jag är uppmärksam och tar detta tidigt innan anfallet helt bryter ut. Tyvärr lyckas jag inte så ofta med detta eftersom jag ofta har migrän när jag vaknar på morgonen. Jag tar även Cerazette. Jag är också ofta väldigt täppt i näsan när jag vaknar på morgonen, kan detta ha samband med migränen? Eller kan det vara det som utlöser migränen under natten?

Jag har testat Rinexin (hade det hemma eftersom jag ofta får bihåleinflammation vid förkylning) och de hjälper men det vill/fick inte neurologen skriva ut. Finns det något annat jag kan prova mot nästäppan?

Tacksam för svar!

(publ. 2013-10-16)
Av: Annika

» Visa inlägg

Svar

Hej Annika,

Jag vet inte varför din neurolog inte rekommenderade något förebyggande medel. En tanke jag får när jag läser din beskrivning över livssituationen är, att man som läkare ibland upplever det futtigt med farmaka – när man så tydligt ser hur det medicinska problemet hänger samman med livets påfrestningar. Möjligen såg han en styrka hos dig att själv komma ur denna trista migränsituation utan farmakologisk hjälp?

Samtidigt är det lite motsägelsefullt då man ibland behöver farmakologisk hjälp för att orka med dessa påfrestningar. Kanske skulle en liten skriftlig förfrågan till din neurolog klara ut tankegångarna – framför allt om du inte tror dig om att bryta mönstret själv? 12 huvudvärksdagar per månad är faktiskt drygt 30% av ditt liv just nu.

Migrän uppträder inte helt ovanligt på natten. Om detta mönster är helt nytt för dig skulle jag nog tänka på annan orsak till din förändrade huvudvärk – såsom bihålorna. Framför allt eftersom jag uppfattar beskrivningen av din nästäppa som ett nytt symtom. Ett allmänläkar- eller öronläkarbesök vore nog klokt.

Av: Dr. Jaan Albo

Varför får jag ingen förebyggande migränbehandling?

Hej!

Jag har varit utsatt för stress under en längre tid (en ganska jobbig skilsmässa) och har de senaste 3 månaderna haft cirka 12 migränanfall/månad. Tycker själv att det är ganska mycket och det är så klart jobbigt att få livet att fungera. När jag träffade min neurolog i går trodde jag att han skulle föreslå någon förebyggande behandling, men det gjorde han inte. Vad beror det på?

Jag har Maxalt att ta när migränen sätter in. Ibland räcker det med 750mg Naproxen om jag är uppmärksam och tar detta tidigt innan anfallet helt bryter ut. Tyvärr lyckas jag inte så ofta med detta eftersom jag ofta har migrän när jag vaknar på morgonen. Jag tar även Cerazette. Jag är också ofta väldigt täppt i näsan när jag vaknar på morgonen, kan detta ha samband med migränen? Eller kan det vara det som utlöser migränen under natten?

Jag har testat Rinexin (hade det hemma eftersom jag ofta får bihåleinflammation vid förkylning) och de hjälper men det vill/fick inte neurologen skriva ut. Finns det något annat jag kan prova mot nästäppan?

Tacksam för svar!

(publ. 2013-10-16)
Av: Annika

» Visa inlägg

Svar

Hej Annika,

Jag vet inte varför din neurolog inte rekommenderade något förebyggande medel. En tanke jag får när jag läser din beskrivning över livssituationen är, att man som läkare ibland upplever det futtigt med farmaka – när man så tydligt ser hur det medicinska problemet hänger samman med livets påfrestningar. Möjligen såg han en styrka hos dig att själv komma ur denna trista migränsituation utan farmakologisk hjälp?

Samtidigt är det lite motsägelsefullt då man ibland behöver farmakologisk hjälp för att orka med dessa påfrestningar. Kanske skulle en liten skriftlig förfrågan till din neurolog klara ut tankegångarna – framför allt om du inte tror dig om att bryta mönstret själv? 12 huvudvärksdagar per månad är faktiskt drygt 30% av ditt liv just nu.

Migrän uppträder inte helt ovanligt på natten. Om detta mönster är helt nytt för dig skulle jag nog tänka på annan orsak till din förändrade huvudvärk – såsom bihålorna. Framför allt eftersom jag uppfattar beskrivningen av din nästäppa som ett nytt symtom. Ett allmänläkar- eller öronläkarbesök vore nog klokt.

Av: Dr. Jaan Albo

backtotop