Varför får jag konstiga synrubbningar?

Hej,

Förra sommaren började jag märka en kraftig ensidig huvudvärk, som föregås av synrubbningar, mörker, tinitus, och sist men inte minst, yrsel, jag få den utan att få eller ha huvudvärk. Jag har genomgått en massa specialundersökningar i form av MR, EEG, blod tester, balansundersökningar…m.m. , allt är normalt.

Min neurolog har sagt att jag har migrän med aura. Men yrsel är inte klarlagt än. Precis innan jag få den så känner jag att det kryper i ansiktet på mig, mest på vänstra sidan tycker jag, sedan svartnar ögonen inte helt men succesivt så att jag bara har en liten fläck i syncentrum som är suddig men som jag kan se ljuset igenom, dessutom får jag en ostadighetskänla.

Kan detta ha med migränen att göra?

(publ. 2013-12-11)
Av: Söker svar

Svar

Hej,

Enligt din beskrivning verkar det som just de symtom du beskriver är aurafasen i din migrän. En aurafas kan egentligen bete sig hur som helst. Symtomen styrs av var på hjärnan den våg av elektrisk sk depolarisering sker. Det är ändringen av det elektriska fältet i och runt hjärncellerna som alstrar just aurafasen. Sker den i synbarken får man synsymtom och sker den i rörelsebarken får man rörelsesymtom och så vidare.

Av: läkare Mats Karlsson

Varför får jag konstiga synrubbningar?

Hej,

Förra sommaren började jag märka en kraftig ensidig huvudvärk, som föregås av synrubbningar, mörker, tinitus, och sist men inte minst, yrsel, jag få den utan att få eller ha huvudvärk. Jag har genomgått en massa specialundersökningar i form av MR, EEG, blod tester, balansundersökningar…m.m. , allt är normalt.

Min neurolog har sagt att jag har migrän med aura. Men yrsel är inte klarlagt än. Precis innan jag få den så känner jag att det kryper i ansiktet på mig, mest på vänstra sidan tycker jag, sedan svartnar ögonen inte helt men succesivt så att jag bara har en liten fläck i syncentrum som är suddig men som jag kan se ljuset igenom, dessutom får jag en ostadighetskänla.

Kan detta ha med migränen att göra?

(publ. 2013-12-11)
Av: Söker svar

Svar

Hej,

Enligt din beskrivning verkar det som just de symtom du beskriver är aurafasen i din migrän. En aurafas kan egentligen bete sig hur som helst. Symtomen styrs av var på hjärnan den våg av elektrisk sk depolarisering sker. Det är ändringen av det elektriska fältet i och runt hjärncellerna som alstrar just aurafasen. Sker den i synbarken får man synsymtom och sker den i rörelsebarken får man rörelsesymtom och så vidare.

Av: läkare Mats Karlsson

backtotop