Varför kraftigare huvudvärk med hormonspiral? 

Hej!

Jag har haft ont i huvudet nästan hela mitt liv. Jag är idag 40år. Jag har varit på röntgen av huvudet 2 gånger och gjort ett test som bestod av frågor som läkaren ställde. Kom fram till att det är någon form av spännings/stress huvudvärk.

Sedan jag lät sätta in en hormonspiral har min huvudvärk blivit kraftigare och ofta smånotiser bakom ögongloberna cirka 1-2 gånger i veckan. Vad kan detta vara? Jag har haft kontakt med ögonmottagningen och neurologmottagningen men blev då inte klokare av det. Vad är att göra?

Hälsningar: Ina

Svar:

Bästa Ina,

Långvarig huvudvärk av spänningstyp kan liksom migränhuvudvärk vara känslig för hormoner. Man ser ibland som doktor att vissa kvinnor får mera huvudvärk av vissa hormoner och vissa kvinnor mindre huvudvärk av samma hormoner. Man vet inte riktigt i nuläget vad detta beror på. Varför olika kvinnor reagerar olika på samma hormoner med olika huvudvärksbesvär.

Därför kan man inte i de enskilda fallen alltid avgöra varför just de eller de hormonerna ger vissa besvär. Doktorns uppgift blir då att ’utesluta farligheter’ och när det väl är gjort får personen ( i detta fall Du) själv besluta hur man vill göra med den behandling som gav dessa besvär.

Av: läkare Mats Karlsson


 

Varför kraftigare huvudvärk med hormonspiral? 

Hej!

Jag har haft ont i huvudet nästan hela mitt liv. Jag är idag 40år. Jag har varit på röntgen av huvudet 2 gånger och gjort ett test som bestod av frågor som läkaren ställde. Kom fram till att det är någon form av spännings/stress huvudvärk.

Sedan jag lät sätta in en hormonspiral har min huvudvärk blivit kraftigare och ofta smånotiser bakom ögongloberna cirka 1-2 gånger i veckan. Vad kan detta vara? Jag har haft kontakt med ögonmottagningen och neurologmottagningen men blev då inte klokare av det. Vad är att göra?

Hälsningar: Ina

Svar:

Bästa Ina,

Långvarig huvudvärk av spänningstyp kan liksom migränhuvudvärk vara känslig för hormoner. Man ser ibland som doktor att vissa kvinnor får mera huvudvärk av vissa hormoner och vissa kvinnor mindre huvudvärk av samma hormoner. Man vet inte riktigt i nuläget vad detta beror på. Varför olika kvinnor reagerar olika på samma hormoner med olika huvudvärksbesvär.

Därför kan man inte i de enskilda fallen alltid avgöra varför just de eller de hormonerna ger vissa besvär. Doktorns uppgift blir då att ’utesluta farligheter’ och när det väl är gjort får personen ( i detta fall Du) själv besluta hur man vill göra med den behandling som gav dessa besvär.

Av: läkare Mats Karlsson


 

backtotop